Paris, Paris och lite mer Paris (I don't know what to say to you but I'll smile on anyhow)

Min resa till Paris blev ett par dagar försenad eftersom jag helt missförstått hur världen fungerar. Jag, som aldrig har planerat någonting i hela mitt liv och som definitivt inte gör det på denna resa, trodde i mitt lilla huvud att jag skulle hitta några billiga sista-minuten-biljetter från Amsterdam till Paris men upptäckte till min förfäran att tåget ville ha 110 euro. Efter att ha använt mig av en fantastisk uppfinning kallad google hittade jag bussbiljetter för 35 euro, dock tog det 8 timmar istället för 4 timmar som det skulle ha gjort med tåget, men jag sörjde icke. Bananer, torrt bröd och vatten blev min föda, musik och skriv/rit-block min underhållning, och vips så var resan över! Utöver detta bjöd resan faktiskt på några spännande inslag som att två herrar blev gripna av den franska tullpolisen då de ej hade pass, samt en fågel som begick självmord genom att flyga in i bussfönstret (som mirakulöst nog överlevde utan en skråma!) och ja, en galen fransk busschaufför som körde som en galen fransk busschaufför.

Anlände hit i tisdags i alla fall, och Paris är underbart, och likaså att träffa Lina och Erii igen. Eftersom de anlände ett par dagar innan mig har de redan hunnit spana in stan och lära sig hitta här, så de leder vägen och jag följer bara efter, vilket i och för sig är ganska standard. Mitt lokalsinne här är värdelöst, mer värdelöst än vanligt dvs, vanligtvis kan jag ju inte höger och vänster men här kan jag knappt upp och ner heller. Kan vara de franska gatunamnen som fullständigt spökar med min hjärna.

Fransmännen är trevliga men överlag väldigt dåliga på engelska. Lina och Erii har fuskat och pluggat franska tidigare, så de hänger med hyfsat och jag förstår oftast ingenting. Men jag lär mig, sakta men säkert, men tills vidare sitter jag mestadels tyst och ler till svar, vilket fungerar ganska bra ändå.

Vi har fördrivit tiden med lite blandade aktiviteter hitils: vi har besökt Ikea och införskaffat förnödenheter, sett ett konstigt demostranttåg, druckit billigt franskt vin, hittat den finaste och mysigaste bokhandel jag någonsin sett (som jag är fullkomligt förälskad i), besökt en artsquat som hade utställning där vi dels fick se en hel del fantastiska konstverk samt träffa väldigt trevliga konstnärer, jag har hunnit bli förkyld (igen), annars har vi mest promenerat runt och försökt se allt och alla. Det finns mycket att upptäcka här.

Keps!

Lisa 16 år:


Lisa 23 år:


Du måste alltid packa lätt, som att du alltid är på resa och ännu inte sett det du har sett

Jag skickade hem ett paket till Sverige med alla saker jag släpat med mig i onödan. Vikt? 9,32 KG. Kvar har jag en väska på kanske 3-4 KG, dvs INGENTING. Livet känns så... Lätt.

Snart är det dags för avfärd mot Paris så den nya packning får testas på riktigt. Lina och Erii har redan övergett mig och liftat till Paris där de anlände sent igår kväll, jag ska dock ta tåget om någon dag eller så. Det ska bli spännande att se Paris, även om min franskakunskaper är helt obefintliga (av förklarliga anledningar som att jag aldrig studerat det). Men min tyska var bättre än väntat (av förklara anledningar, eftersom jag har studerat det) och holländska som känns som en blandning av tyska och engelska går att förstå hyfsat om man anstränger sig, speciellt i skriftlig form där man inte blir lika distraherad av alla konstiga sch-ljud som de utbrister titt som tätt.

I övrigt har jag skickat iväg en ansökan till universitet inför våren samt spelat biljard för första gången i mitt liv. Det förstnämnda våndades jag väldigt mycket över men sökte till slut bara 6 utbildningar (sist jag sökte var det 18 olika) och det andra tyckte jag var väldigt kul.


Bakom mina solglasögon



Actionbild på Pelle.

Min kamera och Hilversum och Pelle <3



Att lämna Berlin var en ganska smärtsam process, men efter mycket om och men tog vi oss fram till Amsterdam. En kall, trött och hungrig Lisa är inte lättaste personen att ha att göra med.

Amsterdam å andra sidan var ganska dyrt och svårt att hitta boende, så jag utnyttjade den enda kontakt jag hade: Pelle. Så efter att ha gått runt i halva Amsterdam fredag dag, så tog vi våra 15kg-ryggsäckar och åkte ut till Hilversum. Pelle, som den gentleman han är, erbjöd sig att bära min ryggsäck men jag stod fast vid att det var jag som släpat med mig grejerna och därmed måste bära dom, plus att jag nog hade fått ganska mycket skit av mina medresnärer, så jag bärde den själv utan att klaga. Dock har vi gjort en rejäl utresning och skickat massa saker hem till Sverige och även köpt mycket mindre väskor så jag tror livet och resandet kommer blir mycket enklare i framtiden.

Jävligt kul att träffa Pelle i alla fall, han är en av min absoluta favoritmänniskor i hela världen, no kidding. Och sova 4 personer på 15 kvadrat (varav 3 sover på madrasser gjorda av bland annat kläder och ryggsäckar) fungerar hyfsat faktiskt, även om jag har varit med om bättre saker. Men sen i söndags har vi delat upp oss, Lina och Erii sover i ett kollektiv här i Hilversum och jag sover på en madrass på Pelles golv. Fungerar mycket bra för alla inblandade.